Upplevelser för familjer i Bergslagen

DSCF0089-1024x768 (1)Familjeveckorna i Bergslagen är framför allt riktade till barnfamiljer och brukar vara två veckor på sommaren. Då finns det även erbjudanden gällande mat och logi, som är fördelaktiga för barnfamiljer.

Vissa saker är gratis och andra kostar en slant men är trots allt väldigt populära.

Guldvaskning i Kopparberg, utomhusteatrar, tipspromenader på Plantmarknaden i Lindesberg samt anordnade båtturer är några att nämna. Även pyssel och andra aktiviteter finns med och kan förbokas, medan andra sker löpande varje dag. Varför inte besöka några av hembygdsgårdarna och se hur man gjorde hantverk förr i världen?

Vill man veta mer kan man gå in på turistbyråer och/eller biblioteken för att hämta broschyrer.

Guldvaskning i Kopparberg

Detta hör till favoriterna och ger mycket spänning, både för barn och vuxna. Först får man lära sig hur man gör och sedan är det bara att sätta igång. Guldvaskarskolan brukar hålla öppet tre dagar i veckan och man måste boka tid innan 12.00 samma dag om man vill vara med. Hittar du guldet, så är det naturligtvis ditt eget att ta med hem.

Minigolf i Lindesberg

Att spela minigolf brukar höra sommaren till och i Lindesberg är det ingen skillnad. Äventyrsgolfen passar alla åldrar och är skapad i ren bergslagsmiljö med gruvor och troll. Efter golfen är det en fröjd att koppla av på glasscafét.

Lockgruvan

I Pershyttan finns en gruva 45 meter under jord som heter Lockgruvan och är en av de äldsta järnmalmsgruvorna. Där kan man, med guide, gå ned och titta i den kalla fuktiga, men spännande atmosfären.

Pappersbruksmuséet

För dem som är historiskt intresserade och dessutom vill prova att tillverka sitt eget papper med barnen, kan ett besök på Pappersbruksmuséet i Frövifors vara en idé. Det har bevarat andan av den gamla pappersindustrin som Sverige hade vid tidigt 1900-tal och erbjuder flera utställningar om papperskonst året runt.

Teatrar

Ett väldigt populärt arrangemang de senaste åren har varit Löas teatervandring med tomtar, troll och älvor. Ett måste för barnen!

Stadra sommarscen är en annan lisa för själen och kallas Bergslagens vackraste spelplats. I herrgårdsmiljö kan man avnjuta alla möjliga föreställningar för barn och vuxna.