Nora – den vackra trästaden

095338“Tre små gummor skulle gå en gång, till marknaden uti Nora”. Så lyder sången som de flesta nog känner till. Nora är en av få städer som har bevarat bland det svenskaste som finns: Trähusen och de tidstypiska gårdar som står där så vackert, än idag. Kullerstensgator, röda timrade hus och den fina Norasjön är några saker man inte får ta miste på när man kommer till Nora.

Staden grundades när gruvbrytningen började med framställningen av järn och mineraler, och här bedrevs försäljning av hantverk och smide.

Nora har brunnit åtskilliga gånger men har lyckats bli uppbyggd på nytt. Idag är svenskarna mycket stolta över denna lilla stad som idag anses som mycket pittoresk.

Är det sommartider, ska man dessutom passa på att smaka den goda glassen som tillverkas här och är berömd sedan 1923. Hela staden andas kultur och gammeldags anda och att bara gå och strosa här är en upplevelse i sig.

Vill man gå på stadsvandring i Nora, finns det guidade turer att boka under sommaren. Här får man dessutom höra om stadens personligheter och människor från den gamla, goda tiden. Nora är medlem av Tre trästäder, nämligen Nora, Eksjö och Hjo som också präglas av den gamla tidsandan och är kulturminnesmärkta.

Veteranjärnvägen och Pershyttan

För dig som är tågintresserad eller bara vill uppleva en tågtur på gammalt vis, kan veteranjärnvägen till Pershyttan ge en spännande upplevelse. Det är inte bara tåget, utan hela stationsområdet som är värt att titta närmare på. Ångloken, rälsbussarna och vagnarna, samt det gamla stationshuset kan fascinera gammal som ung, och när man till sist stiger av i Pershyttan väntar en annan miljö, nämligen gruvornas och bergens omgivningar. Bergsmansbyn är ett kulturreservatet med hyttor och gruvor att utforska och har dessutom många vandringsleder där man kan gå eller cykla. Reservatet har anor från 1300-talet och framåt med hjulhus för att framställa vattenkraft, samt smedjor och kvarnar.