Lite allmänt om Bergslagen

4182783076_8f75883449_bBergslagen ligger i mitten av Sverige och innefattar Gästrikland, Närke, Västmanland, en del av Värmland och södra delen av Dalarna. Det är mest känt för sin metallindustri och gruvor. Namnet kommer från gruvorna och de lagar som kom till där i samband med metallframställningen. Alla gruvor hade nämligen egna rättssystem. Området fick sin befolkningstillväxt någon gång på medeltiden i och med att gruvorna bildades och metallen började utvinnas. Arbetskraft hämtades från Danmark, Tyskland, Holland och även Skottland mellan 1500-talet och 1700-talet.

När man tänker på Bergslagen, tänker man nog främst på Falu koppargruva, Nora, den vackra trästaden, Kopparberg och deras goda drycker samt det härliga vildmarkslivet. Äventyr i kombination med kultur kan bli en alldeles förträfflig upplevelse, både för stora och för små.

Att uppleva Bergslagens historiska miljö och dess vackra hantverk, samtidigt som man blir lite allmänbildad, uppskattas ofta hos besökarna och Bergslagen är ett känt turistmål, både från när och fjärran. Eftersom området är ganska stort med flera intressanta platser som länkas samman, blir det inte bara en passage när man är ute och reser. Tvärtom stannar man gärna kvar i flera dagar för att upptäcka allt som erbjuds. Boka därför gärna en stuga eller boende, för att sedan ta en tripp genom Ekomuseums många historiska destinationer. Varför inte vandra i Finnmarken för att titta på smedjor och hembygdsgårdar, vaska guld och få guldfeber i Kopparberg samtidigt som man gör lite inköp av cider och dryck på bryggeriet, titta på landets äldsta lusthus Ebba Brahe, besöka Engelbergs bruk som idag är ett världsarv, försöka sig på Bergslagsklassikern eller passa på att åka dit i samband med Järnrutten-veckan i juli.

För dem som bara vill ta det lugnt finns kanoter att hyra, sjöar att pröva sin fiskelycka i och vackra omgivningar att spela golf i eller cykla med sin mountainbike, alternativt för att ta en picknick samtidigt som man ser på djur och natur. Välkommen till underbara Bergslagen i all sin prakt!